Vickjes Monthly Filmtip #1

Vickjes Monthly Filmtip #1

Elke maand zal ik een film uitlichten die mij verwonderde of die mij heel erg opviel, of gewoon zomaar een film die in het zonnetje gezet mag worden.

Deze maand: ‘The Favourite‘.

Acteurs zoals o.a. Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult verschijnen in deze gekke, bizarre, toffe film.

De film gaat over koningin Anna, een Britse vorstin en haar hofhouding. Ze wordt nogal gemanipuleerd door haar ‘maids’, Sarah en Abigail. Ze kampt met ziektes en is erg kwetsbaar. Voor haar zijn dit de enige vriendinnen die ze heeft.

Wat ik erg tof vind aan deze film zijn de bizarre gekke scenes. Zoals bijvoorbeeld in het begin wanneer Abigail aan komt in een koets, die lekker ongemakkelijk vol gepropt zit. Een man die haar wel ziet zitten die gaat lekker lopen “touwtrekken” in een volle koets. Als Abigail uit stapt, meer eruit struikelen eigenlijk, valt ze zo met haar neus in de modder. Het kopje van deze scene heet dan ook ‘Deze modder stinkt’.

Meer bizarre scenes met gebruik van slowmotion en veel emotie komen in deze film langs. Close ups en fish-eye effect worden goed gebruikt, wat de scenes nog bizarder maken. Bovendien voelt het alsof je deel uitmaakt van de hofhouding zelf en dat mee doet met al het gekonkel dat er gaande is.
Ook licht en production design in deze film zijn erg goed!

Wat ik nog meer erg goed vind werken bij deze film, is dat het in stukken is verdeeld die steeds een naam hebben. Zo wordt je als kijker echt meegenomen in de emotie van de kwetsbaarheid en de manipulatie. Je hebt aan de ene kant medelijden met koningin Anna, aan de andere kant wil je dat Abigail wint. Het volgende moment doe je mee met kamp Sarah.

Puntjes van kritiek? Wat zou nog beter kunnen?
Wat mij betreft mag het einde nog iets sterker/heftiger. Dat zou de film nog beter maken. Maar dat is mijn enige puntje van deze hele film.

Ik heb erg genoten van deze film en kijk hem graag nog eens terug. Mocht je eens op een avondje je vervelen en heb je niks te doen? Lekker deze film gaan kijken. Voorlopig draait hij nog in alle bioscopen.

Sluit Menu