Als filmgek kijk ik behoorlijk wat films. Mijn favorieten? Dat is moeilijk te zeggen. Het verschilt per periode. Ik ben gek op heerlijke nerd-superhelden films zoals ‘Guardians of the Galaxy’, ‘Deadpool’ en ‘Doctor Strange.’ Maar ook animatiefilms, zoals ‘Jungle Book’,  ‘Inside Out’ en ‘Spirited Away’. Cultfilms, horror films & komedie films trekken  veelal ook mijn aandacht. Kortom, van alles, maar het ligt er wel net aan waar ik zin in heb.
Maar .. een van die andere genres wat ik te gek vindt, zijn films die erg goed zijn, maar die niet iedereen kent. Dat zijn de zogenaamde ‘Underrated Films’
Vaak zijn het films met een niet cliché verhaallijn. Dan bedoel ik dat de focus van de film meer is dan het standaard ‘jongen ontmoet meisje etc etc verhaal’.

Hier is mijn top 3:

Departures/Okuribito

Afbeeldingsresultaat voor departures film

Dit is echt een van mijn favoriete films. Een beetje verdrietig en een paar gekke, grappige scenes. Zeker weten een feelgood film. Een prachtige film uit Japan. Geweldig mooie beelden. Daarbij ook muziek die je meetrekt in een prachtig verhaal vol emoties. Een verhaal over dood en het leven. Over een man die begrafenisondernemer wordt en iedereen laat inzien dat je eigenlijk een soort reisgids bent. Voor degene die is overleden, maar ook voor degenen die achterblijven.

Een van de gekke scenes, (die zitten in de film om het verhaal wat luchtiger te maken), is een scene waarbij de hoofdpersoon met zijn twee collega’s aan het eten is. Ze zitten op een bank met een schaal vol met kippenpoten die ze alledrie met veel smaak zitten op te peuzelen. Ik hou van dit soort gekke ingevingen.

Een interessant feit is dat Masahiro Motoki (die het hoofdpersonage Daigo speelt) speciaal voor deze film cello heeft leren spelen.

Delicatessen

Ook een beetje een maffe, maar toffe film. Een Franse postapocalyptische film waarbij voedsel (en met name vlees) erg schaars is geworden.

Afbeeldingsresultaat voor delicatessen film

Het verhaal wijkt in mijn regel een beetje af van het feit dat het verhaal wel draait om de opbloeiende liefde tussen een vrouw en een man. Dit is op zo’n gekkige manier verbeeld, dat ik het toch geen standaard verhaal vind. Zeker niet als blijkt dat haar vader en de andere personages in de film, er kannibalistische ideeën op nahouden. Bovendien bevinden zij zich in een beetje een gekke, apocalyptische situatie.

Bij deze film ben ik vooral gek op het edit, geluid en het design (de look) werk van de film. Met name in een scene wat begint met een ritme van de springveren in een matras. Op dat ritme wordt er  een plaatje geschetst van het huis waar de film zich afspeelt, en haar bewoners. Het ritme is de basis van die scene wat eindigt met een hoogtepunt voor iedereen. Door middel van slim camera werk, goed plakken en knippen is er zonder dialoog een prachtige scene in deze film terecht gekomen. Een van mijn favoriete filmische scenes die ik ooit ben tegen gekomen.

Begrijp je nog niet wat ik bedoel? Dan blijft er de volgende (vrij logische) conclusie over: gewoon kijken deze film!!

Europa Report

Space!! Nee geen ‘pigs in space..’. Dan moet je bij de Muppets zijn. Maar het is zeker wel een spacende film ..! (Ba dum tss..)
Nee, dit is een erg spannende film over een missie naar een van de manen, met de naam Europa, van Jupiter, op zoek naar leven. Visueel verbeeld als een soort video dagboek documentaire.

Als ik deze film kijk, voelt het alsof het nu daadwerkelijk gebeurd. Dat maakt het voor mij een erg toffe en spannende film.

De crew komt voor een aantal lastige keuzes te staan zodra ze op Europa landen. Het draait hierbij allemaal om de eeuwenoude vraag: ‘Is er buitenaards leven?’

It’s kind of ironic really. So little space in here, and so much space out there. – James Corrigan

Door deze film besef je ineens hoe klein je eigenlijk bent binnen dit universum. Het kan toch niet zo zijn dat wij de enigen zijn in de hele ruimte? Waar zijn de aliens? Wij willen contact, maar willen zij dat wel?

Zonder al te veel te spoilen, de film loopt niet en toch ook wel goed af. Gewoon lekker gaan kijken.

Afbeeldingsresultaat voor europa report