Zo nu en dan zal ik een film uitlichten die mij verwonderde of die mij heel erg opviel, of gewoon zomaar een film die in het zonnetje gezet mag worden.

Deze keer de film ‘Errementari‘.

Erre.. men.. wattes..?? E r r e m e n t a r i. Het is Baskisch en het betekent ‘smid’. Paul Urkijo Alijo, de regisseur komt uit het Baskenland. In de hele film spreekt men in het Baskisch, wat volgens mij in weinig andere films gebeurd. Dit is voor mij al een interessant gegeven. Bovendien zijn het erg goede acteurs die prima gecast zijn voor deze film!

Deze film kwam ik toevallig tegen. Je weet wel, je zit zomaar wat op Netflix te scrollen om even iets te kijken. De beschrijving van deze film klonk nogal tof. Bij het aanzetten van de film was ik meteen hooked.

Het gaat over een smid die een afgezant van de duivel heeft gevangen en die daardoor een nogal teruggetrokken bestaan heeft. Natuurlijk gaat dit niet voor altijd goed en een klein meisje die bij de smid terecht komt, laat de demon vrij. Hoe het verder af loopt? Alles in de fik, de duivel is los, chaos, het einde is nabij!! Nee, ga maar lekker zelf kijken! Ik ga niet alles verklappen. 🙂

Verder is het gewoon een goede film, goed verhaal, mooi in beeld gebracht. De taal, de locatie, het zorgt voor de sfeer in de film en het brengt het volksverhaal over de duivel en de hel prachtig in beeld. Zie maar eens een duivel en de hel te verfilmen, hoe ziet hij eruit, wat voor stem heeft hij etc. Ik vind het knap gedaan!